Procena učeničkih kompetencija u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu

U organizaciji Business Innovation Programs, 23. 06. 2022. godine sprovedeno je testiranje učeničkih kompetencija učenika trećeg razreda Prve tehničke škole u Kragujevcu, smer elektrotehničar računara. Test je odradilo 9 učenika Prve tehničke škole.

Basic Check instrument opisuje kognitivne kapacitete mlade osobe koje čine osnovu za sticanje znanja. Dati instrument se sastojao od četiri  ključne oblasti – zadaci za razmišljanje sa jezičkim sadržajem, zadaci za razmišljanje sa višedimenzijalnim sadržajima, numerički zadaci za razmišljanje, kao i zadaci za procenu poznavanja engleskog jezika kao stranog jezika.

Basic chek se sastoji iz dela koji meri kognitivne i dela koji meri praktične veštine. Zadaci koji mere kognitivne veštine su grupisani u grupe zadataka za razmišljanje sa jezičkim sadržajima, numeričke zadatke, zadaci za razmišljanje sa višedimenzionalnim sadržajima i zadaci za procenu poznavanja engleskog jezika. Zadaci koji mere praktične veštine su zadaci iz prirodnih nauka, ekonomije, planiranja, organizacije, informatičke veštine, bezbednost na radu, razumevanje tehnike, zdravlje.

Učenici nakon urađenog testa dobijaju sertifikat koji im daje povratnu informaciju o njihovoj poziciji u odnosu na ostatak ljudi koji su takođe radili test. Učenici nakon testa imaju uvid u oblasti koje mogu da unaprede. Takođe, unosom svojih rezultata u dodatni alat ovog instumenta učenici mogu da provere da li je njihov nivo postignuća dovoljan za određeni profil zanimanja.