Prvi korak ka izboru tvoje profesije

Pre nego odaberete vaš budući profesionalni put važno je proći kroz proces samospoznaje. To znači da bi bilo dobro da upoznate sebe – svoje veštine, sklonosti, osobine… U procesu samospoznaje osoba istražuje svoje „ja“ i formira sliku o sebi u odnosu na obrazovne i poslovne mogućnosti. Samospoznaja je prvi korak na putu do odluke. Zapitajte se šta volite da radite, da li imate hobi kojim biste želeli da se profesionalno bavite, da li imate od malena želju da se bavite nekim određenim poslom… Nakon što sagledate sebe i svoje lične sposobnosti, možete da usmerite istraživanje opcija za posao ili fakultet koji vama najviše odgovara. Svi imamo različite sposobnosti i osobine što znači da jedan posao ne može isto odgovarati tebi ili tvom drugu ili drugarici. Zato je važno da razmisliš koja škola, fakultet ili posao baš tebi odgovara i da razmisliš o tome da li tvoje društvo, roditelji ili neko drugi utiče na taj izbor.

Šta je cilj samospoznaje?

Ako se pitaš zašto je još važna samospoznaja nastavi da čitaš.

Svako ko prođe kroz proces upoznavanja sebe postaje i realniji, objektivniji u proceni ličnih karakteristika u odnosu na različite obrazovne i poslovne opcije, jer kroz ovaj proces postajemo svesni naših jakih stana i naših slabosti i oblasti u kojima postoji prostor za unapređenje. A prostor za unapređenje je prostor u kojem možeš da poboljšavaš sebe u svakom smislu i on kao konstantno učenje traje doživotno.

Kako da proces samospoznaje bude objektivan?

Da bi upoznao/la sebe predlažemo da objektivno sagledaš svoja znanja i veštine stečene kroz prethodno školovanje ili radno iskustvo i da ih zapišeš. Ne zaboravi da sagledaš i svoje barijere, na primer ako ne voliš matematiku ili nisi muzikalan/a, kao i svoj osećaj i ponašanje u različitim situacijama.

Ukoliko misliš da ovo ne možeš sam/a i misliš da ne možeš objektivno da napraviš ovu listu, naš tim u Job Info centru  ti je na raspolaganju za pomoć kroz različite alate, testove i podršku.

Kako do realne samospoznaje?

U Job info centru u Kragujevcu postoje brojni alati koje karijerni savetnici upotrebljavaju kako bi pomogli učenicima i studentima u procesu samospoznaje.

Alati su precizno izrađeni tako da vas odabrani karijerni savetnik uz primenu alata navede da kroz odgovore na pitanja da sami dođete do nekih zanemarenih veština ili teškoća.

Jedan od alata koji koriste karijerni savetnici u Job info centru su kartice kompetencija. To su kartice koje izgledaju kao što je ova na fotografiji ispod. Na njima se nalaze različita pitanja na koja odgovarate u razgovoru sa karijernim savetnikom i dolazite do shvatanja da li posedujete neke veštine ili pak ne posedujete u onoj meri u kojoj ste početno smatrali da je ova veština razvijena.

Važno je da proces samospoznaje bude realan i objektivan jer vam može pomoći i prilikom pisanja CV-ja ili pripreme za razgovor na posao. Tako ćete na jasan način znati da definišete svoje lične osobine i u razgovoru sa budućim poslodavcem ćete da znati da objasnite u kojim situacijama ste razvili određene osobine..

Nakon uspešne spoznaje sledeći korak na putu izbora profesionalne budućnosti je istraživanje zanimanja, a o tome će biti reči u nekom od narednih blogova. Zato ne zaboravi da pratiš ovaj blog ili Job info centar na društvenim mrežama. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja u vezi sa procesom samospoznaje ili želiš da ti pomognemo da bolje upoznaš svoje osobine i veštine kontaktiraj nas OVDE .