Razvoj standarda zanimanja KARIJERNI SAVETNIK

Tokom druge polovine jula održan je sastanak članova ekspertske grupe za razvoj standarda zanimanja karijerni savetnik, stručnjak za karijerno vođenje i savetovanje, savetnik za zapošljavanje i omladinski radnik u organizaciji projekta „Znanjem do posla“.

Članovi ekspertske grupe koja razvija standarde su poznavaoci zanimanja, odnosno poznaju poslove koji se obavljaju u okviru zanimanja. Tokom sastanka učešće su uzeli predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Beogradske otvorene škole, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, kao i karijerni praktičar Lazar Đoković brokerske organizacije projekta E2E.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz podršku projekta „Znanjem do posla – E2E“ radi na razvoju predloga standarda zanimanja za 20 zanimanja iz Šifarnika zanimanja.

Nacrtom metodologije za razvoj standarda zanimanja, predviđeno je nekoliko faza u razvoju predloga standarda zanimanja, od kojih je prilagođavanje standardne forme Upitnika o zanimanju za izabrana pojedinačna zanimanja bilo tema datog sastanka. Nakon ove faze, pristupiće se sprovođenju terenskog istraživanja i pripremi predloga standarda zanimanja na bazi podataka i informacija prikupljenih istraživanjima.