Sajam zapošljavanja u Kragujevcu

Filijala Kragujevac Nacionalne službe za zapošljavanje 15.3.2023. godine organizovala je Sajam zapošljavanja, koji je održan u prostorijama Crvenog krsta. Na Sajmu je učestvovalo 19 poslodavaca, koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem preko 500 novih radnika. Najviše slobodnih poslova bilo je ponuđeno licima mašinskih, elektro i metalskih zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne spreme (bravari, alatničari, zavarivači, operateri na CNC mašinama, tehničari održavanja elektro i mašinske struke, diplomirani mašinski i elektro inženjeri različitih smerova). U ponudi su i radna mesta za magacionere, operatere u proizvodnji, vozače, šivače, agente prodaje, ekonomiste.

Nezaposlena lica imala su priliku da na Sajmu zapošljavanja predaju svoje radne biografije i konkurišu za radna mesta koje će ponuditi Wacker Neuson, WKG doo, Yanfeng, Trigano prikolice, Becchis Osiride, MIND Real Estate, Fortaco, Grawe osiguranje, Trigano Serbia, Forma ideale, Mlekara Kuč-company, Leoni Wiring Systems, Invenio doo, HK Proleter i drugi poslodavci.Prisutni poslodavci imali su priliku da se predstave nezaposlenim licima, ali i da se bliže upoznaju sa potencijalnim kandidatima.

Pored prisutnih poslodavaca i Nacionalne službe za zapošljavanje, Job info centar je takođe imao priliku da učestvuje na sajmu i predstavi svoje usluge. Job info centar je karijerni centar koji na lokalnom nivou povezuje škole, pojedince, privredu i civilni sektor na održiv i inovativan način. Ključna uloga JOB INFO centra jeste da pomaže đacima, studentima i nezaposlenima u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošljavanju; da pomogne u sticanju radnog iskustva nakon školovanja i studiranja i da pruži saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi đake i studente za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja, tj, pronalaska posla i zaposlenja.

Karijerni savetnici Job info centra učestvovali su na sajmu  kao savetodavci i kao spona izmedju poslodavca i nezaposlenih. Oni su na Sajmu zapošljavanja predstavili nezaposlenim licima svoje usluge, informisali ih o zanimanjima i profesijama i aktuelnim slobodnim radnim mestima,upoznali mlade sa testovima koje sprovode u njihovom centru, da dolazeći na individualno  savetovanje u Job info centar mogu primeniti i neke od alata koji će im pomoći prilikom izbora zanimanja i donošenja odluka vezanih za razvoj njihove karijere. Takođe su informisali nezaposlene o mogućnosti organizovanju plaćenih obuka u kompanijama sa kojima imaju saradnju. Ovo je bila idealna prilika da se učesnici upoznaju i sa uslugama i merama koje sprovodi Job info centar koji je otvoren u okviru projekta „Znanjem do posla“ koji finasira vlada Švajcarske i Srbije i koji pomaže smanjenje nezaposlenosti kod mladih kroz razvoj programa vanškolske obuke za one poslove koji se traže na lokalnom tržištu rada.