Zašto nam je teško da odlučimo šta ćemo studirati?

Sasvim je normalno da imamo nedoumice oko toga koja profesija bi bila najbolja za nas i na kojem ćemo polju najbolje iskazati svoje sposobnosti i znanja. Sigurno ste se mnogo puta pitali zašto vam je toliko teško da izaberete fakultet na kojem ćete provesti svoje studentske dane. Važno je da znate da niste jedini i da postoje uzroci ove neodlučnosti. 

Navodimo pet najčešćih razloga zbog kojih se to dešava.

1. Uticaj drugih ljudi na izbor zanimanja

Vrlo često studenti upišu fakultet samo zato što njihovi roditelji ili prijatelji smatraju da je to najbolji izbor za njih. Iako je veoma važno da slušamo savete drugih, mnogo je važnije da prvenstveno saslušamo svoje potrebe i želje i na osnovu toga odaberemo ono čime ćemo se baviti.

2. ,,Gde idu svi – tu idem i ja’’

Strah od prekida srednjoškolskih prijateljstava može bitno da utiče na vašu neodlučnost. Zato se mnogi maturanti odlučuju da upišu onaj fakultet na koji će ići neko sa kime se oni druže. Ukoliko vaša stečena prijateljstva zaista imaju neki značaj, trebalo bi da znate da ih daljina, ukoliko se odlučite da upišete fakultet u nekom drugom gradu, ne može tako lako prekinuti. Uvek možete ostati u kontaktu sa vama dragim osobama, bez obzira koliko su daleko. Pored toga, nemojte zaboraviti koliko ćete novih poznanstava steći kada budete upisali fakultet.

3. Teško je odlučiti se samo za jednu profesiju

Ukoliko ste primetili da vas privlače različite oblasti, sigurno se plašite da ćete sebe na neki način ograničiti odabirom samo jednog studijskog programa. To nije tačno! Danas poslovi traže različite kompetencije i znajte da, šta god odabrali da studirate, ta znanja možete iskoristiti i u nekim drugim poljima koja možda nisu direktno vezana za vašu struku.

4. Pronalazak posla nakon studiranja

Kada biramo profesiju kojom želimo da se bavimo uvek razmišljamo i o tome da li ćemo uspeti da se zaposlimo nakon fakulteta i kakvu će nam zaradu taj posao doneti. Iako je to vrlo važno za svakog od nas, to ipak nije nešto što treba da vam bude najveća briga. Najvažnije je da odaberete ono što zaista želite, a ukoliko uložite dovoljno truda, ljubavi i energije u ono što radite, sigurno će se isplatiti.

5. Obim gradiva koje se uči na fakultetu

Sigurno ste već pogledali kakve studijske programe nude razni fakulteti, kao i šta ćete učiti u toku studiranja. Verovatno ste primetili da je potrebno uložiti puno više vremena kako bi se izvršile sve obaveze na fakultetu. Nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri, te da ne upišete ono što želite samo zato što vam je delovalo ,,previše teško’’. Ako ste odabrali ono što je u skladu sa vašim interesovanjima, obaveze ćete lako moći da ispratite. Samo je potrebno da organizujete svoje vreme na pravi način. Važno je istaći da, šta god da odaberete da studirate, prvenstveno uvek slušate sebe. Birate profesiju kojom ćete se Vi baviti, te ne bi trebalo da dozvolite da drugi faktori utiču na ovu odluku.

Informišite se o studijskim programima i načinu studiranja na fakultetima, budite svesni svojih želja, sposobnosti i interesovanja i budite spremni na izazove i na promene.  Ako niste dovoljno informisani o studijskim programima, a želite da saznate, dođite u Job info centar Kragujevac da se posavetujete sa karijernim savetnicima koji besplatno pružaju informacije i savetodavne usluge za razvoj karijere. 

Na kraju ćete uvideti da zapravo nije toliko teško odabrati fakultet na kojem ćete provesti svoje studije i uverićete se da vas najbolji period života tek čeka!